Zwemles … enkel voor wie zwemt in het geld?

zwemles FOTO

Zwemles … enkel voor wie zwemt in het geld? 

 

Armoede beïnvloedt het niveau van de zwemles op school, stelde Giel Bosmans begin maart vast. Dit naar aanleiding van het VRT-NWS-bericht dat scholen steeds vaker zwemuren schrappen omdat dit te duur wordt en ook steeds moeilijker te organiseren. 

Tine Sleurs, lector lichamelijke opvoeding aan het UCLL wees al op de moeilijkheden van leerkrachten L.O. omwille van de grote niveauverschillen tussen leerlingen. De meer gegoede ouders compenseren de ontbrekende zwemlessen door privéles, iets wat voor mensen met een beperkt budget onbetaalbaar is – afgezien van de vaak hoge prijs voor de lessen zelf, komen daar nog het dure toegangsticket van het zwembad, de parkeertarieven of kosten voor het openbaar vervoer, en de vaak moeilijke uren waarop de goedkopere zwemlessen worden georganiseerd bovenop. Een zoveelste tweespalt rijk-arm dreigt dus. 

Het probleem ligt echter niet alleen bij de afgelaste uren schoolzwemmen, vertelde een bezorgde ouder aan SOS Schulden op School. Sommige scholen die wél nog zwemlessen organiseren, weigeren soms kinderen mee te nemen omwille van onbetaalde schoolfacturen. Zo loopt het kind niet alleen een achterstand op bij het zwemmen, maar wordt het ook nog eens gestigmatiseerd. Vraag is of dit zomaar kan: zwemmen behoort immers tot de eindtermen of ontwikkelingsdoelen van het lager onderwijs. Elk kind heeft recht op één schooljaar gratis zwemmen. Een recht dat duidelijk niet altijd gerespecteerd wordt.  

Nochtans wees professor Pascal Delheye, onderzoeker van sociaal-sportief werk binnen de UGent, in voornoemd artikel op het belang van zwemlessen, die immers levensreddend kunnen zijn.  

Zeer benieuwd of dit thema aan bod zal komen in de nakende verkiezingsstrijd! 

 

Close