Prettige vakantie … of toch niet?
Prettige vakantie … of toch niet?
Eén Belg op vijf (21,5%) kan zich geen vakantie buitenshuis veroorloven. In Brussel loopt dat cijfer zelfs op tot één op drie (36,4%). Het zijn opmerkelijke cijfers die VRT NWS publiceerde op basis van de jaarlijkse enquête naar inkomens en levensomstandigheden van het Belgische statistiekbureau Statbel.
Niet kunnen reizen, het lijkt misschien niet erg belangrijk – goed voor het milieu, zou je kunnen denken – maar het heeft wel degelijk een impact. In de eerste plaats mentaal: het is sowieso een vorm van uitsluiting. Denk maar eens hoe het voelt wanneer alle klasgenoten op 1 september met boeiende verhalen over hun reiservaringen komen aandraven, en je zelf niets te vertellen hebt. Bovendien zijn er best wat studies die aantonen dat vakantie nodig is voor het mentale welzijn. Zo zou de gezondheid van mensen die jaarlijks op vakantie gaan beter zijn dan die van mensen die dat niet doen. Cohezio, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, wijst er onder meer op dat vakanties stress-gerelateerde ziekten kunnen helpen voorkomen, op voorwaarde dat men de vakantie kan doorbrengen met zelfgekozen activiteiten. Het is immers onmogelijk om stress van je af te zetten, wanneer je voortdurend met stressoren wordt geconfronteerd.
Tot slot wees Klasse er in 2018 al op dat de zomervakantie de kloof tussen arm en rijk vergroot, doordat kansarme kinderen de leerwinst die ze tijdens het schooljaar boekten, in de vakantie weer verliezen. Oorzaak daarvan is dat ze thuis geen of slecht Nederlands horen, niet op taal- of sportkamp gaan, geen speelpleinwerking volgen, nauwelijks lezen. Kansrijke kinderen doen dat meestal wel en bouwen zo extra kennis en ervaring op.
In bovenvermeld artikel geeft Ignace Glorieux scholen de volgende tip: “Stel de school tijdens de vakantieperiodes open voor opvanginitiatieven, vrijwilligersactiviteiten of kampen. Of organiseer als school zelf een zomeraanbod. Inschrijven voor zo’n activiteit op school is heel laagdrempelig. Want kansarme ouders en hun kinderen kennen de school.” Makkelijker gezegd dan gedaan, wellicht, maar zeker het proberen waard. Want van de inspanningen die je als school tijdens de vakantie doet, pluk je tijdens het schooljaar de vruchten!
Wij wensen iedereen een deugddoende en verrijkende zomervakantie!