Opgelet: druggevaar!

opgelet druggevaar FOTO

Opgelet: druggevaar! 

 Er is géén verband tussen armoede en druggebruik.
Daarover is de VAD (het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) formeel: druggebruik komt in alle lagen van de bevolking voor. Wel is druggebruik een toenemend probleem in onze scholen, en verregaande verslaving kan natuurlijk op termijn leiden tot armoede of tot criminaliteit. Preventie is dus uiterst belangrijk, maar hoe pak je dat aan?

Belangrijk daarbij is het zogenaamde ‘mens-middel-milieu model’. Zeer veel aspecten in het leven van een jongere kunnen een beschermende of net een risicoverhogende invloed hebben. Druggebruik gaat altijd over een persoon (mens) met zijn individuele kenmerken en achtergrond, die een specifieke drug gebruikt volgens een bepaald patroon (middel) en daarbij beïnvloed wordt door de directe omgeving (milieu), zowel het sociale netwerk (gezin, leeftijdsgenoten enz.) als de ruimere maatschappij. Deze drie elementen kunnen niet los van elkaar gezien worden. 

De rol van ouders en gezin in de preventie van druggebruik is natuurlijk essentieel. Een warme, open houding van betrokkenheid, het stellen van gedragen en gedeelde grenzen en een open communicatie zijn van belang. Ouders moeten op hun beurt kunnen terugvallen op een netwerk en vragen of problemen in vertrouwen kunnen bespreken.  

Maar veel kinderen groeien op met een vader of moeder die zelf kampt met een afhankelijkheidsprobleem. Zowel minderjarige als volwassen kinderen lijder hier sterk onder en hebben nood aan extra aandacht en begeleiding. 

Tussenpersonen in het onderwijs zijn daarom onontbeerlijk. Zowel leerkrachten in de brede basiszorg als leerlingenbegeleiders hebben een belangrijke signaalfunctie. Vaak zijn zij het die als eerste problemen of gedragsveranderingen opmerken. Het is essentieel om deze problemen zo snel mogelijk te signaleren. Enkele voorbeelden van mogelijke signalen zijn lichamelijke klachten zoals terugkerende hoofd- en buikpijn of eetstoornissen; negatieve gevoelens, schuld- of angstgevoelens, een gebrek aan zelfvertrouwen, communicatieve en relationele moeilijkheden, enz. 

Wie zich hier verder in wil verdiepen, kan bij VAD een psycho-educatief pakket bekomen voor hulpverleners en betrokkenen. Meer informatie vind je op de website https://www.vad.be/  

Close