April

 E - zine April

                                  Diesterweg Hulpkas

Het behoeftige schoolkind vroeger en nu.

Wat mensen van dieren onderscheidt, is onder meer het feit dat de mens zorg draagt voor zijn zwakkere soortgenoten. Althans, dat werd ons altijd verteld. In onze huidige maatschappij lijkt dat principe echter steeds meer onder druk te staan. 

Neem nu het recht op inkomensgerelateerde kinderopvang, waar de Vlaamse overheid een deel van de kost voor op zich neemt. Het lijkt de logica zelf dat deze in de eerste plaats bedoeld is voor mensen met een bescheiden inkomen. Werklozen op zoek naar werk, langdurig zieken die geen fulltime job aankunnen, laaggeschoolden die geen voltijdse baan vinden, om maar enkele voorbeelden te geven. Mensen die duidelijk moeite willen doen om vooruit te komen – anders hadden ze immers geen kinderopvang nodig – maar daarbij een duwtje in de rug nodig hebben. 

Maar wat zegt de Vlaamse regering?

Lees verder: Diesterweg - Schulden op school




Diesterweg foto2

                                  Opgelet: druggevaar

Ons is altijd verteld wat mensen van dieren onderscheidt...

Daarover is de VAD (het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) formeel: druggebruik komt in alle lagen van de bevolking voor. Wel is druggebruik een toenemend probleem in onze scholen, en verregaande verslaving kan natuurlijk op termijn leiden tot armoede of tot criminaliteit.Preventie is dus uiterst belangrijk, maar hoe pak je dat aan?

Lees verder: Opgelet: druggevaar! - Schulden op school

opgelet druggevaar FOTO

                                    Recht van de sterkste? 

Wat mensen van dieren onderscheidt, is onder meer het feit dat de mens zorg draagt voor zijn zwakkere soortgenoten. Althans, dat werd ons altijd verteld. In onze huidige maatschappij lijkt dat principe echter steeds meer onder druk te staan. 

Neem nu het recht op inkomensgerelateerde kinderopvang, waar de Vlaamse overheid een deel van de kost voor op zich neemt. Het lijkt de logica zelf dat deze in de eerste plaats bedoeld is voor mensen met een bescheiden inkomen. Werklozen op zoek naar werk, langdurig zieken die geen fulltime job aankunnen, laaggeschoolden die geen voltijdse baan vinden, om maar enkele voorbeelden te geven. Mensen die duidelijk moeite willen doen om vooruit te komen – anders hadden ze immers geen kinderopvang nodig – maar daarbij een duwtje in de rug nodig hebben.

Maar wat zegt de Vlaamse regering?

Lees verder: Recht van de sterkste? - Schulden op school

Recht van de sterkste FOTO



                                    Prettige vakantie … of toch niet? 

Niet kunnen reizen heeft invloed op ons leven.

Niet kunnen reizen, het lijkt misschien niet erg belangrijk – goed voor het milieu, zou je kunnen denken – maar het heeft wel degelijk een impact. In de eerste plaats mentaal: het is sowieso een vorm van uitsluiting. . Denk maar eens hoe het voelt wanneer alle klasgenoten op 1 september met boeiende verhalen over hun reiservaringen komen aandraven, en je zelf niets te vertellen hebt. Bovendien zijn er best wat studies die aantonen dat vakantie nodig is voor het mentale welzijn.

Het is immers onmogelijk om stress van je af te zetten, wanneer je voortdurend met stressoren wordt geconfronteerd. 

Lees verder: Prettige vakantie … of toch niet? - Schulden op school

Prettige vakantie FOTO

                               Duurzaamheid, een kinderrecht … 

Tot op de dag van vandaag worden de rechten van kinderen geschonden.

35 jaar geleden werd het Verdrag inzake de Rechten van het Kind aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en intussen werd het door bijna 200 landen geratificeerd. Toch worden de rechten van kinderen tot op vandaag nog steeds geschonden. Op flagrante wijze in conflictgebieden als pakweg Rusland en Israël, maar zelfs bij ons durven politici en andere volwassenen wel eens vergeten wat we zo plechtig hebben beloofd aan de volgende generaties…

Lees verder: Duurzaamheid, een kinderrecht … - Schulden op school

duurzaamheid FOTO

                     Zwemles … enkel voor wie zwemt in het geld? 

"Jullie hebben één ding gemeen met om het even welk kind, waar ook ter wereld: POTENTIEEL"

Armoede beïnvloedt het niveau van de zwemles op school, stelde Giel Bosmans begin maart vast. Dit naar aanleiding van het VRT-NWS-bericht dat scholen steeds vaker zwemuren schrappen omdat dit te duur wordt en ook steeds moeilijker te organiseren.Waarom is een zoveelste tweespalt rijk-arm dreigt?

Lees verder: Zwemles … enkel voor wie zwemt in het geld? - Schulden op school

zwemles FOTO

                                Goeie leraars maken het verschil 

Een zoveelste tweespalt rijk-arm dreigt.

Eind vorig jaar lanceerde de Mexicaanse regisseur Christopher Zalla de film Radical. De film vertelt het verhaal van Sergio Juarez Correa, een leraar die terechtkomt in een basisschool in Matamoros, de school met de slechtste resultaten van heel Mexico. De leerlingen worden beschouwd als hopeloze gevallen, niemand doet veel moeite om hen vooruit te helpen. Door zijn radicaal andere, soms wat bizarre aanpak, weet Sergio de kinderen van het zesde leerjaar te motiveren.

Lees verder: Goeie leraars maken het verschil - Schulden op school

Goeie leraars maken het verschil

                                     Orde en wanorde 

Vergeet niet wat de essentie van het leven is.

Op 27 februari 2024 overleed de Duitse schrijver en socioloog Alfred Grosser.

Een van zijn uitspraken was: Unordnung heisst, wo nichts am rechten Platz ist, Ordnung heisst, wo am rechten Platz nichts ist. Vrij vertaald: in wanorde is niets op de juiste plaats, in orde is op de juiste plaats niets.

Lees verder: Orde en wanorde - Schulden op school

QUOTE - Orde en wanorde - FOTO

                                Solidariteitsrekening Scholen

Een aanvraag bij de Koning Boudewijnstichting.

Nog tot 8 mei 2024 kunnen scholen bij de Koning Boudewijnstichting een aanvraag indienen voor een Solidariteitsrekening. Basisvoorwaarde is dat deze rekening gebruikt wordt voor individuele leerlingen uit kwetsbare of kansarme gezinnen.

Lees verder: Solidariteitsrekening Scholen - Schulden op school

Solidariteitsrekening Logo-KBS

                                              Altijd realiteit 

  Geld dat zodanig verblindt, dat grenzen van menselijk fatsoen   vervagen.

Eind februari ontstond er heel wat commotie rond het VTM-programma Back to reality met Natalia Druyts en Astrid Coppens. Volgens Noël Slangen reduceerde het programma armoede tot ‘rondkomen met een beetje geld’, terwijl armoede zoveel meer betekent: isolement, chronische stress ... Hij bestempelde het programma als ‘armoedeporno’

Lees verder: Altijd realiteit - Schulden op school

Altijd realiteit FOTO

                 De schoolfactuur: een voorbeeld uit de realiteit   

  Hoe om te gaan met schoolkosten, hoe het onderwijs toegankelijk   te
  houden, hoe alle leerlingen optimaal te laten deelnemen aan       alle
  activiteiten.

Onze vrijwilligers Ferre, Guido en Rik gingen op onderzoek uit en peilden bij directeur Linda Michiels en financieel verantwoordelijke Natasja De Borger van GO! Middenschool Den Brandt in Boom naar hun visie inzake schoolkosten: hoe gaat de school hiermee om, hoe proberen zij het onderwijs betaalbaar te houden, hoe werken ze aan een rechtvaardige en evenwichtige verdeling van de kosten, zonder leerlingen uit te sluiten van bepaalde activiteiten?

Lees verder: De schoolfactuur - Schulden op school

Close